1 av 2
Gården utanför Malmbäck där Bobby tros ha mördats (foto: Scanpix)
2 av 2
Idag meddelade åklagaren Erik Handmark (mitten) att mamman och sambon åtalas för att ha mördat Bobby. Foto: Martin Eriksson

Åtal mot Bobbys mamma och styvpappa

Mamman till 10-årige Bobby, som hittades död och dumpad i en sjö, och hennes sambo åtalades på tisdagen vid Eksjö tingsrätt för mord.
De åtalades för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död.

Pojken anmäldes slutet av januari försvunnen från en parkeringsplats i Göteborg. Trots en massiv sökinsats förblev han borta.

Ganska snart misstänkte polisen att brott låg bakom försvinnandet.

- Omständigheterna kring försvinnandet var märkliga. Dels att ingen hade sett Bobby, men också att vi letade länge utan att hitta pojken, säger Thomas Tengskog, utredningschef på polisen i västra Götaland.

- Vi fick känslan av att något inte stämde, helt enkelt, säger Tengskog.

I samband med första häktningen av paret pekade mamman ut sjön söder om Jönköping där pojken sedan hittades död.

Åklagaren hävdar att paret någon gång i mitten av januari i mannens torp i Nässjötrakten gemensamt och i samförstånd har berövat den tioårige pojken livet.

De har tagit av pojken alla hans kläder, dragit honom utomhus, lagt honom på rygg i snön och skottat snö över honom. Mamman har därefter satt sig grensle över pojken och hållit fast honom medan sambon trampat med en fot på pojkens bröstkorg.

- Mamman och sambon var likgiltiga. De brydde sig inte om vad som hände pojken, säger kammaråklagaren Erik Handmark.

Pojken lämnades därefter utomhus under en längre tid. Kraftigt nedkyld och vid sänkt medvetande togs han in i huset igen och tejpades fast vid en stol. De har även tejpat fast hans huvud ned mot ryggstödet på stolen.

Pojken tvingade sitta på detta sätt en tid innan paret bar upp honom till hans säng där han lämnades ensam.

Pojken har avlidit på grund så kallad aspiration, han har kvävts av maginnehåll som hamnat i lungorna på grund av den behandling som han utsattes för.

Bägge åtalas också för brott mot griftefriden. Sedan pojken dött har de flyttat honom från boningshuset till ladugården där han under några dagar fick ligga insvept i en filt och några plastsäckar.

Paret gjorde sedan ett misslyckat försök att göra sig av med den döda kroppen under en resa till Norrköpingstrakten men tog efter det tillbaka kroppen till ladugården.

I slutet av januari var paret vid Lovsjön söder om Jönköping och gjorde ett hål i isen med isborr och motorsåg. Dagen efter fraktade de kroppen till isvaken och sänkte den där.

- Det finns någon typ av sadistisk sexuell läggning hos mamman och sambon. Men det finns inga tecken på att pojken ska ha utsatts för den, även om den läggningen kan ha påverkat deras hantering av Bobby, säger Erik Handmark.

- Jag har svårt att förstå varför de har gjort det här, avslutar Erik Handmark.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".