Ingeborg Söderqvist får besök av hemtjänsten. Foto Lars Epstein PRB

Hälften av hemtjänstanställda utan utbildning

Varannan anställd inom hemtjänsten i Jönköpings kommun saknar utbildning, trots att de äldre ofta är svårt sjuka och behöver avancerad hjälp. Men med hjälp av regeringens ekonomiska satsning på äldreomsorgen, så ska det bli ändring på det nu.

- Jag tycker man ska ha en utbildning på det jobbet man har för då vet man varför man gör som man gör, säger Ada Segyel som har hjälpt äldre människor i deras hem under 10 år. I början gick det bra trots att hon saknade utbildning, men arbetet har förändrats genom åren och idag är kraven på personalen mycket större, säger hon.

Fler äldre och sjukare äldre i samhället i kombination med ett antal så kallade vårdskandaler gjorde att regeringen bestämde sig för att göra en miljardsatsning på äldreomsorgen. Satsningen är treårig och kallas kompetensstegen eftersom personalen som som jobbar med dom äldre ska bli mer kompetent.

Nu är arbetet igång i länets alla 13 kommuner och Jönköpings kommun har valt att satsa en stor del av sina dryga tolv miljoner på att utbilda hemtjänstpersonalen. Pia Persson är personalstrateg och projektledare.

- Förhoppningsvis kommer vi kunna höja statusen på det här jobbet. För folk tänker att får jag inget jobb kan jag alltid jobba inom hemtjänsten men så enkelt är det inte längre, säger hon.

Och satsningen på att utbilda kommer pågå länge, fortsätter hon. För regeringens pengar räcker bara till att utbilda en fjärdedel av dom över 600 anställda som saknar formell kompetens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".