Gamla får prova massage. Foto: Jessica Sonelius

Dementa får prova massage istället för medicin

Nu ska Tranås kommun ta reda på om närhet och beröring kan ersätta lugnande tabletter. Det är äldre personer som lider av demens som ska få regelbundna stunder med beröringsmassage.

Lugnande mediciner kan göra äldre personer dåsiga och förvirrade och risken att tappa balansen med allt vad det innebär ökar, säger Helen Knutsson. Nu är målet att minska de här biverkningarna genom att ersätta medicin med beröringsmassage.

Med hjälp av de två och en halv miljoner kronor som Tranås kommun har fått i bidrag från regeringen för att höja kompetensen inom äldreomsorgen - så utbildas nu ett antal vårdbiträden och undersköterskor i konsten att ge beröringsmassage.

Beröringsmassage kallas också taktil massage och tidigare forskning har visat att det har effekt mot både oro och smärta. Nu ska projektet utvärderas för att se om massagen kan minska antalet tabletter för dementa personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista