Kompetensstegen - kommun för kommun

Kompetensstegen är en miljardsatsning som regeringen gör för att förbättra omsorgen om de äldre, som väntas bli allt fler och allt sjukare i framtiden. Miljardsatsningen kom efter ett antal så kallade vårdskandaler som gjorde att kvaliteten i äldreomsorgen ifrågasattes.

Under åren 2005-2007 så delas drygt en miljard kronor ut till länets kommuner och meningen är att de pengarna ska användas till att utbilda personalen inom äldreomsorgen så att den blir mer kompetent. De äldre ska ha rätt att möta personal som både har medicinsk kunskap och som är socialt och kulturellt kompetent, menar regeringen.

Nyheterna har kontaktat samtliga länets kommuner för att ta reda på vad de gör för sina pengar och därmed också vad invånarna kan vänta sig för förbättringar i äldrevården.

Så här svarade kommunerna:

JÖNKÖPINGS KOMMUN får 12 611 000 kronor. En stor del av pengarna används till att utbilda personalen som jobbar i hemtjänsten. Före satsningen saknade varannan anställd utbildning. 150 personer räknar man med att utbilda under de tre åren. Sedan återstår det omkring 450 utan utbildning, men arbetet fortsätter.

En annan del av pengarna går till personalen på äldreboendena som ska lära sig samarbeta mer. De ska också gå i studiecirklar och samtalsgrupper för att bli bättre på etik och bemötande.

GNOSJÖ KOMMUN får 850 000 kronor och de ska bland annat användas för att ge personalen mer kunskap om hur de ska förhindra att de äldre snubblar och faller, hur man ska agera i situationer med hot och våld och hur man lindrar smärta.

VÄRNAMO KOMMUN får 3 500 000. Kommunen satsar hela summan på särskilda boenden (äldreboenden) och utbildar all personal där. Man vill förändra personalens sätt att arbeta så att man utgår mer från vad den äldre människan kan och vill. Vad kommer den äldre personen ifrån? Vad vill den? Hur lyfter man fram den äldre i vardagliga situationer? Kan den till exempel förflytta sig? Välja klädesplagg?

Under tre veckor så har varje arbetsgrupp på äldreboendena en sjuksköterska, arbetsterapeut eller sjukgymnast hos sig i arbetet som observerar, diskuterar och ger förslag till förbättringar. Arbetet handlar mycket om att förändra attityder.

ANEBY KOMMUN får 1 028 500 kronor och pengarna används för att göra personalen mer kunnig när det gäller demenssjukdomar och vad de innebär, att rehabilitera äldre personer i vardagen och att få med all personal i det utvecklingsarbete som ska pågå ständigt.

VAGGERYDS KOMMUN får 1 400 000 kronor och för det vill man utveckla kontaktmannaskapet. Varje person som bor på ett särskilt boende (äldreboende) ska ha en av de anställda som kontaktperson och denne ska ha speciellt ansvar för den äldre. I mångt och mycket fungerar det redan så här i kommunen, men pengarna från kompetensstegen ska användas till att utarbeta ett dokument med föreskrifter vad som gäller i kontaktmannaskapet. Vad den äldre och dennes anhöriga kan förvänta sig och även vad de bör hjälpa till med. Dokumentet ska göra arbetssättet lika över hela kommunen och vara till hjälp för nyanställda och så vidare.

VETLANDA KOMMUN får 2 149 000 kronor. För pengarna utbildar man personalen i teamarbete för att få arbetslagen att fungera bättre. Personalen ska också bli mer kunniga om psykiska störningar och demens. Den ska bli mer kompetent när det handlar om äldre personer och deras måltider - hur de ska fungera bättre. Dessutom ska personalen lära sig mer om IT.

HABO KOMMUN får 700 000 kronor och tänker lägga dem på att utbilda personalen i bland annat etik och bemötande för att de äldre och deras anhöriga ska bli bemötta på ett professionellt sätt. Personalen ska också få lära sig mer om hur man förhindrar att smitta sprids och hur man ger god vård i livets slutskede.

MULLSJÖ KOMMUN får knappt 700 000 kronor och jobbar bland annat med att cheferna inom äldreomsorgen ska fungera som motorer för att utveckla arbetet.

NÄSSJÖ KOMMUN får 3 300 000 kronor och jobbar bland annat med att cheferna inom äldreomsorgen ska fungera som motorer för att utveckla arbetet. Dessutom vill man utveckla kontaktmannaskapet - alltså att en anställd har speciellt ansvar för vissa av de äldre. Personalen ska också lära sig mer om IT.

SÄVSJÖ KOMMUN får 1 300 000 och personalen ska få utbildning i hur man på ett bra sätt bemöter äldre och deras anhöriga. Den ska också få lära sig mer om bland annat demenssjuka personer och om äldre som lider av ett stort antal sjukdomar på samma gång.

TRANÅS KOMMUN får nästan två och en halv miljoner och för dem utbildar man personalen i beröringsmassage. Det är främst dementa personer som ska få beröringsmassage sedan och syftet är att få ner användningen av lugnande tabletter. Man satsar också på att utbilda anställda i flytteknik för att de äldre ska kunna flyttas till exempel från rullstol till säng på ett säkert sätt. Både för den äldres skull (så det känns bra och tryggt) och för personalens (så att man inte får arbetsskador).

GISLAVEDS KOMMUN får 3 800 000 kronor för att bygga upp ett demenscentrum, för att utbilda persoaneln i hemtjänsten, som ska bli mer professionell och för ledarutbildning.

EKSJÖ KOMMUN får nästan två och en halv miljoner kronor och använder dem för att bland annat analysera personalens kompetens varje år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista