Bredbandskabeln har ännu inte nått hela Eksjö kommun (foto Jan Düsing/PrB)

Protester mot långsam bredbandsutbyggnad i Eksjö

Eksjö kommun klarar inte av att hålla sina löften om bredband.
Alla kommuninvånare skulle haft bredband innan årsskiftet, men de som bor på landet får vänta längre än så.

Många som bor i norra delen av kommunen är nu arga och upprörda över att inte ha samma internetmöjligheter som andra, bland de finns grannarna Anders Stenström och Anna Wiksten som bor i Kålshester i norra Eksjö.

- Jag vill ha tillgång till det som kommuninvånarna överlag har tillgång till, även om jag bor på landet säger Anna Wiksten.

- Jag är beredd att vänta max året ut säger Anders Stenström.

Men de kommer få vänta längre än så. Det beror på att kommunen, av kostnadsskäl, kommer ta minst två år på sig att ge boende i småbyarna i norra och sydöstra kommundelen bredband.

Fram tills dess får de nio procenten av kommuninvånarna som saknar bredband nöja sig med det betydligt långsammare alternativet - modemet.

- Det beror på flera faktorer. Dels är det kostsamt att bygga ut, dels tar det tid säger Kjell Ljunggren som är ansvarig för bredbandsutbyggnaden i Eksjö kommun.

Dessutom berättar bredbandsansvariga Kjell Ljunggren, att kommunens politiker inte har avsatt en realistisk budget för bredbandsutbyggnaden. De gav enligt Ljunggren minst 20 miljoner kronor för lite. Statsbidrag väntas täcke en del, men kommunens mål att vara klar med utbyggnaden det här året är omöjligt. Kjell Ljunggren tror istället att bredbandet finns på plats till 2008.

- Idag ska man söka information och betala räkningar på nätet. Tar det då en evighet att utföra de här ärendena blir man ju förbannan säger Anders Stenström från Kålshester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista