Kontaktpersoner ska ge tryggare äldre

Är regeringens miljardsatsning en garanti för att äldreomsorgen blir bättre än vad den varit?
Vaggeryds kommun har till exempel har fått nästan en och en halv miljon kronor och använder dem till arbetet med kontaktmän åt äldre.

Projektledaren Bengt-Åke Thelin säger att där tänker man försäkra sig om att arbetet verkligen leder till förbättringar.

- Vi kommer göra brukarenkäter och vi kommer att göra enkäter även bland anhöriga, för att se om vi är på rätt väg.

På äldreboendet Sörgården i Skillingaryd är Hjördis Grunditz undersköterska och hon är också kontaktman för tre av pensionärerna, något som betyder att hon har extra ansvar för just dem.

- Man har själva ansvaret för att den boende har det bra och man kan försöka hjälpa dem med det de behöver säger Hjördis.

Pensionärerna gillar att ha en speciell person som är just deras.

- Det känns som en mycket större trygghet att ha en, istället för att springa omkring och leta efter folk säger en av de boende på Sörgården.

Med hjälp av de 1,4 miljoner kronor som Vaggeryds kommun får från regeringens satsning på äldreomsorgen, ska det här arbetet utvecklas. Det ska ner på papper vad det innebär att ha eller vara en kontaktperson så att alla berörda vet vad som gäller och så att arbetet blir lika i hela kommunen.

Förutom kommunens egna enkäter så följer regeringen upp arbetet.

- Det ska avrapporteras en gång i halvåret vad det är vi gör säger Bengt-Åke Thelin, som tror att projektet leder till att budskapet och den service vi vill ge uppfattas på ett bättre sätt.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista