Fler barn tvingas till kritiserade skollokaler

Fuktskador, kemisk lukt och urusel akustik! Klagomålen mot skollokalerna i Folkets hus i Bodafors är så många att föräldraföreningen nu protesterar mot Nässjö kommuns planer att låta folkets hus fortsätta fungera som skola.

- Vi har pratat om protestlistor och något mindre uppror kanske säger Kerstin Karlsson som representerar föräldraföreningen.

Bodafors föräldraförening vill se ett stopp på Nässjö kommuns planer att Folkets hus ska fortsätta fungera som skola . På grund av minskade barnkullar ska de nuvarande tre bodaforsskolorna bli två och Emåskolan ska stängas till förmån för Folkets hus. Det är en lokal som inte är gjord för skolverksamhet från början. Enligt föräldraföreningens representant Kerstin Karlsson finns där massor av problem som inte är bra för barnen.

- Det har uppkommit en mängd olika miljöbekymmer i Folkets hus. Fuktskador, fukt, förtvålingsprocesser och usel akustik är några exempel.

Så sent som i påskas stängde skyddsombudet ett klassrum i källaren på grund av dålig arbetsmiljö.

I källaren märks fuktskadorna så fort dörren öppnas, det luktar både unket och kemiskt.

Mycket riktigt visar också de senaste kemiska provtagningarna att det funnits mögel här och i luften finns halter av lösningsmedel efter att fukten löst upp lim i golvet.

Andra problem är dålig akustik, ljudet ekar när fritids äter mellanmål i matsalen som är utan avgränsningsvägg. Men allt de här ska Nässjö kommun åtgärda och därför är barn- och utbildningsnämndens socialdemokratiska ordförande Leif Tärnstedt förvånad över att föräldrarna inte vill ha skola även fortsättningsvis.

- Jag har varit ute och tittat och jag tycker inte det är konstigt att vi har skola i Folkets hus. Det har vi ju idag säger Leif Tärnstedt. Enligt honom väljer man att flytta till Folkets hus eftersom tekniska kontoret anser att det långsiktigt är bättre att satsa på Folkets hus.

- De har sagt att av två byggnader är Emåskolan lättare att avyttra, det är en fråga om pengar. Många föräldrar har hört av sig till oss och de är inte nöjda med det här säger Kerstin Karlsson i föräldraföreningen.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista