Fler samtalsgrupper för utsatta barn

Speciella samtalsgrupper för barn med jobbig hemmiljö kan bli fler framöver. Idag driver Frälsningsarmén i Jönköping grupper för barn till missbrukare eller psykiskt sjuka föräldrar. Nu har man fått förfrågan om att starta grupper även för barn som utsatts för våld och sexuella övergrepp.

Under dom fem år som Frälsningsarmén har haft sitt familjecenter har man tagit emot totalt 200 barn. Metoden man jobbar med är samtal i grupper. Hittills har barn med en mamma eller pappa med psykiska problem, eller med missbruksproblem fått hjälp.

Nu har man i liten skala börjat med samtalsgrupper för barn som utsatts för våld, och  nästa steg kan också bli grupper för barn som utsatts för sexuella övergrepp. Just nu pågår samtal med socialtjänst och barnpsyk om de planerna.

Intresset för metoden med samtalsgrupper har varit stort, och Britt-Marie Rossiter på Frälsningsarméns Vårsol i Jönköping säger att kommun och landsting vill lära sig mer.

Bara i Jönköpings kommun har det gjorts en uppskattning att omkring 7000 barn lever i hem med dom här olika problemen. Och det kan vara många fler som är drabbade.

På Frälsningsarmén jobbar man också med att påverka myndigheter för att tänka på barnen i olika lägen, när man möter dom här familjerna. Både psykvård och polis har blivit bättre på det här, tycker Britt-Marie Rossiter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista