Socialbidragstagare måste be om bidrag för att se TV i framtiden

De som lever på socialbidrag kommer att tvingas be om extra stöd i samband med övergången till Digital-TV i landet. Nu förbereder sig socialförvaltningarna i Jönköpings län för att möta behovet från socialbidragstagre som vill kunna fortsätta se på TV.

Annelie Öhrlin är sektionschef på individ- och familjeomsorgen i Nässjö...

Idag vet man inte exakt hur mycket det kommer att kosta men i november när det är dags för bland annat Nässjö att övergå till digitalsändningar. Då är förslaget från individ - och familjeomsorgen att kommunen ska hjälpa de personer som helt enkelt inte har råd med en digitalbox och en inomhusantenn. En kostnad på runt tusenlappen.

När Gotland digitaliserades i höstas så märkte man av det på socialsförvaltningen där. På kort tid fick socialförvaltningen lägga ut 40 000 kronor extra. Det är ingen som vet vad notan hamnar på i slutändan men om utfallet blir som på Gotland så skulle siffran kunna bli 20 000 kronor i Nössjö och i Jönköping på runt 80 000 kronor.  Det handlar om en merkostnad på flera miljoner för kommunerna runt om i landet.  

Reporter Pernilla Arvidsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista