Carl Fredriksen, ordförande för sjöscouterna i Jönköping. Foto: Maria Rymell

Protester mot ny småbåtshamn i Jönköping

Planerna på en stor småbåtshamn i Jönköping oroar de ideella föreningar som finns i hamnen idag.
Enligt förslaget skulle en båtplats i hamnen kosta tre gånger mer än nu, och nu har Jönköpings sjöscouter skrivit till kommunen för att protestera.

Planen är att det 2008 ska finnas en ny småbåtshamn med nästan 200 platser väster om den gamla piren i centrala Jönköping.
Det finns en kö av båtägare som vill ha båtplats i södra Vättern, och därför finns det ett behov av att bygga ut.
Enligt förslaget skulle en båtplats som idag kostar 1700 kronor om året kosta 4500 i den nya hamnen. Alla båtägare ska dessutom betala en insats på 30.000 kronor när dom får en plats.

I morgon ska Jönköpings segelsällskap, som arbetar med hamnen hålla ett möte och informera om hur långt planerna gått. Rein Lillesaar i segelsällskapet vill inte låta sig intervjuas, men han säger att det viktigt att utveckla Jönköpings hamn, och att det är för tidigt att oroa sig för priserna nu.

Men Carl Fredriksen, orförande för sjöscouterna i Jönköping, undrar vad det är som motiverar en så stor avgiftshöjning och  ycker att det är bättre att protestera nu.
Han föreslår billigare platser i den gamla hamnen till föreningarna. Men samtidigt tror Carl Fredriksen att många privata båtägare också kommer att få problem .
- Man kanske borde banta hela projektet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".