Habo - landets bästa kommun

Habo kommun är en av landets bästa kommuner. Åtminstone enligt företagen som finns där.
I Svenskt näringslivs senaste mätning av landets bästa företagsklimat hamnade Habo på femte plats.

- Egentligen ligger stora delar av länet bra till, och har gjort så ett tag, säger Elisabeth Nilsson, regionchef på Svenskt näringsliv.

Svenskt näringsliv har gjort sin undersökning varje år sedan 1999, och Habo har legat bra till i alla mätningar av företagsklimatet.

I enkäten som företagen får, ska till exempel tillgången på kompetent arbetskraft rankas. Det finns frågor om kommunernas regler och byråkrati, och om kommunikationer bland mycket annat. Länet har tre kommuner bland dom 20 bästa. Förutom Habo finns Värnamo och Jönköping på 19:e respektiver 20:e plats.

Habos fördel är att det är en liten kommun där det är lätt att veta vem man ska vända sig till som företagare, tror Elisabeth Nilsson.

Och även om länets företagsklimat är bra på det stora hela, så finns det mycket att göra tycker hon.

- Jag tror att man kan bli ännu mer tydlig och snabb med besked gentemot företagen. Man kan lägga ut mer verksamhet på entreprenad och jag tror att politiker kan besöka företagen mycket mer för att få en förståelse för deras vardag.

Enkäten från Svenskt Näringsliv är den enda i sitt slag, 38.000 företag i hela landet har svarat. Och just att det är så många svar ger den stor tyngd, tycker Elisabeth Nilsson.

- Jag tror att det är vanligt att det är en mindre krets företagare som träffar kommunledningen mer regelbundet och den här undersökningen ger fler företagare möjlighet att tycka till och det tycker vi är viktigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista