Vad åtalet gäller

Tisdagen den 9 maj inleds rättegången mot mamman till Bobby och hennes sambo i Eksjö Tingsrätt. Båda nekar till brott i de allvarligaste åtalspunkterna.

Detta är vad de åtalas för:

1. Mord, alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död

Enligt åtalet ska detta ha skett någon gång i mitten av januari 2006 på gården utanför Malmbäck. Mamman och sambon har enligt åtalet ”gemensamt och i samförstånd berövat Bobby livet”.

Efter att ha tagit av tioårige Bobby alla hans kläder har de dragit ut honom utomhus och lagt honom på rygg i snön. Sedan har de skottat snö över honom och medan mamman håller fast Bobby trampar sambon med sin fot på Bobbys bröstkorg. Därefter har de dragit in Bobby, som vid det här laget är kraftigt nedkyld, i huset. Där har de bundit fast honom vid en stol och när Bobby har suttit så en stund bär de upp honom till sängen. Enligt åtalet dör Bobby på grund av aspiration (inandning av sina egna spyor).

2. Grovt falskt larm

Det här gäller händelsen utanför Göteborg 29 januari. Då anmäler paret pojken försvunnen vid ett köpcentrum. De säger att han har försvunnit från bilen när de var inne och handlade. Polisen lade ner många timmar på att leta och många frivilliga i Göteborg hjälpte till.

3. Brott mot griftefriden

Sedan Bobby dött har mamman och sambon enligt åtalet flyttat Bobbys kropp från huset till ladugården, där kroppen fick ligga några dagar. Därefter försökte paret göra sig av med Bobbys kropp under en resa till Norrköpingstrakten. Men de återvänder till huset utanför Malmbäck med kroppen liggande i bilens baksäte.

Slutligen åker de en kväll i slutet på januari till Lovsjön, söder om Jönköping. Bobbys kropp är insvept i plastsäckar, och runt paketet har de surrat tyngder och kedjor. De borrar och sågar hål i isen och sänker ner kroppen.

4. Grov misshandel

Enligt åtalet har den grova misshandeln pågått mellan mitten av december 2005 och den 20 januari 2006. Mamman och hennes sambo har bland annat

* använt ett elstängsel i fårhagen för att ge pojken elektriska stötar mot könsorganet

* slagit Bobby med vedträn, livrem och händer

* satt en dammsugarslang över pojkens könsorgan och vridit upp dammsugaren på högsta hastighet

* droppat rinnande stearin på Bobbys kropp

* slängt ut Bobby i snön och kylan för att sedan tejpa fast honom vid en stol, detta har enligt åtalet skett vid flera tillfällen.

5. Olaga frihetsberövande och grovt olaga tvång

Paret har bundit fast Bobby vid sängen, där han fick ligga hela natten med sina kalsonger fasttejpade över huvudet.

6. Grovt olaga tvång

Enligt åtalet har paret

* tvingat i Bobby sprit genom en tratt

* trätt ett örngott över Bobbys huvud och sedan knutit fast det runt halsen

* när Bobby kissat på sig har de bundit fast hans ansikte mot den nedkissade stolsdynan och så tvingades han sitta under en ”inte helt kort tid”.

7. Medhjälp till brott under åtalspunkterna 1, 3-6

Den sista åtalspunkten gäller mamman, eftersom hon enligt föräldrabalken har ett lagstadgat ansvar för sin son. Och eftersom hon har varit medveten om vad som skett men inte agerat, så har hon enligt åtalet brutit mot det ansvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista