Hanna Krso leder projektet om att minska krogvåldet. Foto: Anders Borg

Ny utbildning i alkoholvett

Nu sätts restaurangägare och serveringspersonal på skolbänken för att minska krogvåldet och följa alkohollagen.

Utbildning behövs - för två fältstudier under våren avslöjar att många krogar här i länet säljer alkohol till kraftigt berusade och till ungdomar, utan att kolla åldern.

Johan Lindfors, som driver krog i både Nässjö och Eksjö, försvarar inte de som har sålt till unga, men han menar att det kan finnas förklaringar.

- Det här är en av följderna av den politik som förs mot oss krögare. Vi är inte så hårda i kontrollen för att vi måste sälja, för att restaurangen ska överleva, säger han till nyheterna. 

Johan Lindfors är en av dem som står i spetsen för projektet, där myndigheterna och krögarna jobbar tillsammans. Det handlar om ansvarsfull alkoholservering och i går var det premiär för utbildning av krögare och serveringspersonal från Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd. Sedan följer resten av länet och målet är att färre kraftigt berusade eller underåriga serveras alkohol och att krogvåldet minskar.

Länsstyrelsen har fått nästan en miljon av regeringen till krogprojektet och att utbildningen behövs, det visar de två studier som genomförts i länet under våren och som avslöjade klara brott mot alkohollagen. Skådespelare agerade kraftigt berusade, men fick ändå köpa mer alkohol på en tredjedel av de 25 restauranger som besöktes.

Projektledaren Hanna Krso konstaterar att resultatet blev ännu sämre när gymnasieelever, som såg yngre ut än 18 år, beställde starköl utan att behöva visa legitimation.

- Vi har varit på 25 restaurangen. På 14 ställen blev de serverade och det är dåligt. Jag tror att den här utbildningen kan hjälpa, säger hon till nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista