Östra Vätterbranten ska bli länets nya turistmagnet

Östra Vätterbranten ska bli Jönköpings läns nästa turistmagnet. Det hoppas iallafall landshövding Lars Engqvist, och därför erbjuder han nu stöd för att utveckla turistnäringen i området.

I åtta år har många olika intressenter med bl a Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen i spetsen arbetat med att bevara och skydda Östra Vätterbranten. Östra Vätterbranten sträcker sig från Tenhult i söder längs vättern och upp mot länsgränsen i norr.

Den är enligt Världsnaturfonden en av Sveriges mest värdefulla områden. Här finns många olika och ibland också sällsynt växter och djur. Under dom här åren har man bla har man slutit sk Naturvårdsavtal med flera markägare och vissa områden har blivit Biotopreservat.

Nu, när det arbetet är klart vill man att östra Vätterbranten,  ska öppnas upp för turism. Under en rundvandring i området tillsammans med folk från kommunen, Lrf, Smålands turism och andra föreningar ville man visa vilka möjligheter området har. Idag finns det några som driver turistnäring i området. Bland annat hästriding och fiske, men Landshövding Lars Engqvist hoppas på mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".