Utbrändhet ingen arbetsskada enligt Jönköpings kammarrätt

Att få sin utbrändhet klassad som arbetsskada är nästan omöjligt. För kammarrätten i Jönköping är hårdast i landet när det gäller dom domarna.

Det vet till exempel Inger Johansson i Tranås. Hon föll ihop totalt för sju år sedan. Hon hade jobbat i 23 år på försäkringskassan, när det plötsligt blev för mycket. Fortfarande idag mår hon mycket dåligt. Hon är sjukpensionär, men ville ha sin sjukdom klassad som arbetsskada. Då kan man få livränta, något som täcker skillnaden på sjukpension och den lön du skulle haft om du jobbat.

Men kammarrätten sa nej. Och enligt LO/TCO rättsskydd är kammarrätten i Jönköping den hårdaste i landet när det gäller dom här domarna. Där har man granskat 20 domar som gäller utbrändhet från landets fyra kammarrätter det senaste året. 13 fick positiva svar, ingen av dom kom från Jönköpings kammarrätt. 7 fick negativa svar, fem av dom domarna kom härifrån.

Men Lars-Göran Hessmark, rådman på kammarrätten tror inte att man är hårdare här än på andra kammarrätter. Under dom senaste 15 åren har reglerna för vad som får klassas som arbetsskada ändrats flera gånger. Därför är det svårt att jämföra domar, menar Lars-Göran Hessmark.

Inger Johansson tänker inte gå vidare. Hon nöjer sig med att använda sig själv som avskräckande exempel när hon pratar med människor som är stressade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".