Sex månader i fänglese för adoptivmamma

Idag kom domen mot den mamma i Jönköpingstrakten vars adoptivson dog i början av januari.

Pojken dog av blodförgiftning i kombination med lunginflammation efter att föräldrarna inte sökt vård för de sår pojken hade. Pappan, som fick sin dom för några veckor sedan, dömdes till sex månaders fängelse för vållande till kroppsskada.  Och mamman får samma dom som pappan, dvs sex månaders fängelse för vållande till kroppskada.

Tingsrätten menar att brottet, att inte ta pojken till sjukhus, trots de allvarliga sår och skador han hade, är så allvarligt att det inte kan bli fråga om något annat än fängelse som straff.

Det var ju den 8 januari som mamman slog larm till SOS om att hennes 3-årige pojke låg livlös i sängen. När han kom till sjukhus visade sig att han var död.

Pojken adopterades av paret från Tjeckien i somras, och under hösten har både mannen och kvinnan vittnat om att pojken var besvärlig, att han inte var särskilt aktiv och att han upprepade gånger kissade på golvet.

I början på januari fick han sår på sina fötter, som paret berättat att de försökte behandla själva. Läkarna som tog hand om den döde pojken kunde konstara att han drabbats av vävnadsdöd på fötterna och att huden lossnat.

Paret vittnade om att de inte insåg hur allvarligt pojkens tillstånd var.

Åklagaren ville få paret fällda för vållande till annans död, men tingsrätten menar att varken mamman eller pappan insett allvaret. Påföljden blev alltså fängelse för båda två i sex månader. Mammans dom har dröjt eftersom hon gått igenom en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att mamman inte lider av någon psykisk störning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista