Arbetslivsminister Hans Karlsson (foto: Sven-Erik Sjöberg/PrB)

Arbetsgivare kommer undan rehab-ansvar

Igår besökte arbetslivsminiter Hans Karlsson arbetsmiljömässan på Elmia.
Mycket kom att handla om hur man ska få långtidssjukskrivna tillbaka till arbete.

Hans Karlsson mötte bland andra Eva-Britt Pettersson, som arbetar på landstingets rehabenhet i Nässjö. Där tar de hand om långtidssjukskrivna för att få dem tillbaka ut på arbetsmarknaden. Men de har ett problem, säger hon.

- Problemet är att vi inte har fullt upp att göra, vi vet inte vem som ska betala för detta säger hon.

På rehabenheten i Nässjö är de sju anställda som tar emot 150 personer om året. 88 av dem kommer till kurs och 60 procent av dem i sin tur kommer tillbaka ut i arbete.

Det handlar om människor som har varit sjukskrivna i två år eller mer. Försäkringskassan har tidigare haft pengar till detta, men nu talar man om att det är arbetsgivarna som har ansvaret. Men de vänder sig inte till rehabenheten så mycket som man kan önska sig, enligt Eva-Britt.

Trots att företagarna och hela samhället och naturligtvis de sjukskrivna skulle tjäna på att dr kom ut i arbete istället för att vara sjukskrivna.

- Det är inte Försäkringskassan som har skyldigheten att bekosta rehabiliteringen, det är arbetsgivarna som har det, men det finns inget sanktionssystem säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

De kan helt enkelt inte straffas för det. Men Hans Karlsson tror inte att underlåtenheten från arbetsgivaren beror på ondska utan snarare på okunskap; om att det är deras ansvar och hur de ska gå tillväga.

Hans Karlsson hoppas att resultatet av en pågående utredning ska bli att anställda får rätten till den rehabilitering som arbetsgivaren är skyldig att ge. Då kan en arbetsgivare dömas till skadestånd.

Förresten är det en ren förtjänst för arbetsgivarna att bekosta rehabilitering, säger Hans Karlsson.

Peder Losten
peder.losten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista