Ambulanssjuksköterska Björn Sjöstrand (foto Peter Dallman)

Ambulans riskerar skada personalen

Ambulanspersonal som ska ge akut vård kan bli tvungna till att söka vård själva.
För en typ av ambulans är så trång att personalen riskerar att få besvär.

- Många av oss som är lite längre får helt enkelt inte plats i förarutrymmet. En del har ryggproblem eller har ischiasliknande besvär, det är svårt att ändra ställning och det kan ge krampliknande sympom säger Björn Sjöstrand som är ambulanssjuksköterska i Jönköping.

Ambulanspersonalen upplever problemen såsom så allvarliga att Björn Sjöstrand, som även är skyddsombud vid Vårdförbundet, begärde att en arbetsmiljöinspektör skulle titta på det.

Inspektionen som gjordes förra veckan visade att den aktuella ambulansen är trång och det är svårt att sitta bekvämt i den.

- Antingen sitter man med huvudet väldigt tätt mot taket, eller sitter man med knäskålarna mot instrumentpanelen säger Björn.

Nu ställs förhoppningarna till att man ska kunna byta ut stolarna i ambulansen för att lösa problemen. Blir situationen bättre kan den anmälda ambulansen i Jönköping komma att fungera som ett pilotfall, för i Jönköpings län finns fler likadana.

- Det som görs med den här bilen kan bli ett pilotfall. Hittar man förändringar kanske man måste ändra alla de andra bilarna också, det här är ett problem över hela länet menar Björn Sjöstrand.

Peter Dallman
peter.dallman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".