God beredskap när poliser tar semester

Om drygt en månad går hälften av länets poliser på semester.

Men polisledningen lovar ändå god beredskap.

Poliser har ju som alla andra rätt till semester, men eftersom det är en så speciell yrkesgrupp går den inte att ersätta med vikarier.

Så när den första av två semesterperioder startar i mitten av juni så försvinner ungefär hälften av länets 470 poliser - precis som alla somrar.

Det betyder förstås färre poliser ute i patrulltjänst och det kommer att leda till påfrestningar och väntetider om det händer mycket på en och samma gång här i länet.

Men målsättningen är att vi ska komma när allmänheten behöver oss, säjer Stefan Gunnarsson, som är biträdande chef för operativa avdelningen i Jönköping.

En skillnad mot förra året är att vissa delar av länet, särskilt Värnamo, fått ett rejält tillskott av unga nyutbildade poliser. Men det innebär inte fler poliser totalt i sommar. Däremot slipper man göra som förra året. För att klara bemanningen då så kommenderades ett antal erfarna kriminalare ut i yttre tjänst. De tvingades under vissa protester lämna lämna högarna med outredda brott för att istället ta plats i de vitblå patrullbilarna. Men det behövs inte i sommar.

Fast viss sämre service blir det. Bland annat så stängs receptionerna i Tranås, Vetlanda, Nässjö och Gislaved under en månad. Däremot försämras inte möjligheterna att söka och hämta pass i Jönköping, Eksjö och Värnamo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista