Demenssjukas anhöriga ska få bra bemötande lovar områdeschef

Anhöriga upplever att de stängs ute från vården av sina demenssjuka makar för att personalen tycker att de är jobbiga och krävande. Det berättade vi i nyheterna igår. Men nu ska diskussionen väckas på äldreboendena

-Så här ska det inte vara, vi måste diskutera det här med personalen. Men först måste vi identifiera vilka boenden det rör sig om, säger Marianne Liljeberg, områdeschef för äldromsorgen i Jönköpings kommun.
Igår i Nyheterna kunde du höra gerontologiforskaren Gerdt Sundström berätta att det inte sällan händer att personalen suckar när de anhöriga går till personalen för att berätta hur de tror att den sjuke vill ha det.
-Officiellt heter det att de anhöriga är så välkomna, men bakom ryggen på dem suckas det över hur besvärliga och gnälliga de är, säger Gerdt Sundström.
Men den synen skiljer sig åt på olika vårdboenden säger Gerdt Sundström. En del är positiva till anhöriga medan andra tycker dom är så jobbiga att man till och med har en kod för besvärliga anhöriga -”BA”.
-Olika personalgrupper skapar olika kulturer, och där kan vi säkert bli bättre, säger Marianne Liljeberg. 
Men bättre blir det först när man åtgärdar bristerna i organisationen säger Gerdt Sundström:
-Många gånger hänger det ihop med chefer som inte är närvarande, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista