Bröllop slutade i krasch. Ballongen på bilden har inget med olyckan att göra. Foto: Pressens bild

Bröllop i ballong slutade i kraschlandning

Det skulle bli ett drömbröllop uppe i luften, men det slutade med att luftballongen kraschlandade i Haurida mellan Skärstad och Lommaryd. Och tre av de åtta personerna ombord skadades. Nu har Statens haverikommission undersökt den här olyckan.

Det var en lördagskväll i september förra året som en inhyrd luftballong lyfte från Lommaryd. Ombord fanns förutom föraren sju passagerare, det var ett brudpar, en pastor som skulle förrätta vigslen och släktingar till brudparet.
Meningen var att paret skulle vigas uppe i luften. Men vädrets makter ställde till det. En plötslig vindökning gjorde att ballongen hamnade i turbulens och kraschlandade i ett stenigt område vid Haurida.
Kraschen blev så våldsam, att en passagerare skadades allvarligt, han bröt benet när en annan passagerade föll över honom. Två andra fick skador i ryggen.
Först en månad efter olyckan fick Statens haverikommmission, som ska utreda alla olyckor i luften, reda på vad som hänt. Och i en rapport  konstaterar haverikommissionen, att olyckan orsakades av den plötsligt ökande vinden och man ifrågasätter om föraren borde ha startat flygningen med tanke på den starka vinden. 

Haverikommissionen skriver att det inte kan uteslutas att just omständigheten att det skulle förrätttas en vigsel påverkat beslutet att ändå lyfta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista