Tvivel kring familjecentralernas förträfflighet

Trots att personalen på länets familjecentraler är övertygade om att centralerna gör att fler familjer får stöd, är de ansvariga cheferna mer tveksamma.

Det finns ingen garanti för att flera myndigheter under samma tak ger den bästa servicen, säger Elisabeth Mejersjö som är socialdirektör i Jönköpings kommun.

På en familjecentral finns stödet för barnfamiljer samlat på ett ställe. Mödravården, barnhälsovården, öppna förskolan och socialtjänsten finns alla under samma tak. Och de som jobbar på familjecentralerna menar att småbarnsföräldrarna där kan få stöd av samhället på ett okomplicerat sätt.

Gunvor Runesson är verksamhetsutvecklare för barnhälsovården i länet.

- De här verksamheterna finns och är delar av vårt välfärdssytem. I och med att man samlokaliserar och samarbetar får de här familjerna tillgång till det stöd som vi har i vårt välfärdssystem.

Nu försöker hon och andra inom familjecentralernas verksamhet övertyga dom ansvariga cheferna om hur bra familjecentralerna är och att dom borde utvecklas och kanske bli fler.

Men cheferna är försiktiga i sina uttalanden. Det finns inga bevis, än i alla fall, för att familjecentralerna verkligen ger bättre stöd, säger Elisabeth Mejersjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista