Barnens skydd diskuterades på Internationella familjedagen

Idag är det internationella familjedagen och på många håll diskuteras det hur vi ska bli bättre på att se barn som far illa och att dessutom anmäla det.

- Jag vaknade ofta på nätterna och hörde ett barn som grät. När det hände flera gånger kände jag att här står det inte rätt till säger Liisa Olofsson-Ahlberg från Jönköpin, som anmälde ett fall när hon bodde i ett hyreshus för några år sedan.

En natt efter klockan tolv tog hon mod till sig och ringde på hos grannen och frågade om de behövde hjälp med något. Efter det blev det tyst några dygn, sedan började gråten om nätterna igen.

- Då ringde jag socialstyrelsen och anmälde. Vad som hände sedan vet jag inte, men för mig var det viktigt att få säga till någon att jag var orolig för barnet.

Nu, några år senare, jobbar Liisa Olofsson-Ahlberg bland annat på Frälsningsarméns familjecenter. Idag, på internationella familjedagen, kom kristdemokratiska riksdagsledamoten Stefan Attefall på besök för att diskutera hur man ska få fler att våga göra något när barn far illa.

- Jag tror att man i grund och botten måste tillbaka till ett samhälle där fler bryr sig säger Stefan Attefall och han tror att en skarpare lagstiftning kan hjälpa.

Lex Bobbykallas regeringens förslag om en ny lag som innebär att det tillsätts en haverikommission när ett barn dör i oklara omständigheter, det har vi berättat tidigare. Men Liisa Olofsson-Ahlberg är tveksam till en sådan.

- Det känns nästan som en verklig knäpp för oss vuxna, att vi måste skapa lagar för att skydda våra barn.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista