Fastighetsförvaltare Thomas Emilsson och nyblivne store fastighetsägaren Fredrik Almqvist framför ingången till gallerian Pelikanen. (Foto: Anders Borg)

Stor fastighetsaffär klar i Värnamo

Flera hundra värnamobor får ny hyresvärd om några veckor. I dag presenterades nämligen en stor fastighetsaffär, som innebär att bostadsbolaget Akelius säljer alla sina hus i Värnamo till en lokal köpare för 230 miljoner kronor.

Thomas Emilsson, som är förvaltare på Akelius, säger att beståndet i Värnamo är för litet och man har misslyckats med att köpa fler hus.

- Framför allt beror det på att vi har för lite lägenheter i Värnamo för att kunna ha en bra organisation säger Thomas Emilsson. De 259 lägenheterna och de 7 000 kvadratmeterna lokal- och butiksytorna är alltså inte tillräckligt.

- Vi behöver åtminstånde komma upp till 500 lägenheter för att det ska bli riktigt bra.

Akelius är en av landets dominanter på bostadsmarknaden och äger det största privata beståndet i Värnamo. Men bara fram till månadsskiftet.

Thomas Emilsson säjer att man försökt, men misslyckats med att köpa fler lägenheter och satsa här. Därför överger nu Akelius Värnamo och säljer allt, 259 lägenheter och 7 000 kvadratmeter butiksytor till värnamobon Fredrik Almqvist.

Efter 19 år som anställd i branschen har han startat eget med hjälp av två investerare och betalar 230 miljoner kronor för fastigheterna. Där ingår bland andra affärsgallerian Pelikanen, där många butiksfönster gapar tomma sedan länge.

Fredrik Almqvist ser som den stora utmaningen att väcka liv där igen,  han har planer men vill inte avslöja vilka.

- Att ta sig an Pelikanen är uppsidan för min del säger Fredrik Almqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista