Representanter från Jönköpings kommun och landstinget på den gräsyta där nya kulturhuset skall byggas (foto: Jessica Sonuelius)

Hela länets kulturhus för 180 miljoner

Idag presenterade landstinget sin största kultursatsning i länet någonsin.
180 miljoner kronor ska gå till en byggnad där Smålands musik och teater ska husera.

Platsen blir Munksjöns östra strand i Jönköping.

- Med tanke på den plats vi är på, gäller det att det är en spännande byggnad som smälter in i omgivningen. På ena sidan har vi Högskolan, med den stora byggnaden, och här kommer en annan stor byggnad som kommer att sätta karaktären på kommunen säger Elin Lagerkvist som är socialdemokratiskt kommunalråd i Jönköping.

Byggnaden kommer att byggas på en 17 000 kvadratmeter stor gräsyta på Munksjön utfyllda del, en mark som borde vara eftertraktad även av andra.

- Det här är en fantastisk mark och jag tror att många skulle kunna se olika verksamheter. Därför har vi ett ansvar från kommunen att se till att vi får bra verksamheter på den här marken. Därför ser vi framför oss att en del av marken nyttjas för Smålands musik och teater, men det finns fortfarande yta kvar fortsätter Lagerqvist.

År 2009 ska den stå klar, länets nya kulturbyggnad. Hur den ska se ut vet vi i februari nästa år efter att fem arkitektkontor tävlat om att få fram det bästa förslaget. Kostnaden, den står landstinget för.

- Vi har satt av 180 miljoner kronor i vår flerårsplan. Att vi gör en investering för kulturen, det är vår arbetsuppgift säger Lars Isaksson (s) som är landstingsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".