Praktik med praktiklön ska avhjälpa länets tandläkarbrist. Foto: Prb

Praktik på folktandvården ska bota tandläkarbrist

Folktandvården tar nu till nya grepp för att locka unga människor till yrket.

För som nyheterna tidigare berättat så råder det brist på tandläkare i länet.

I ett led att råda bot på det har man nu startat ett samarbete med arbetsförmedlingen där man vill erbjuda ungdomar praktik på folktandvården.

Arne Andersson på arbetsförmedlingen i jönköping är en utav de ansvariga i projektet:

- Det vi önskar nu är att det ska komma ungdomar som ska få en fin, bra praktikbild och den vägen känna att det här verkligen är ett yrke jag verkligen vill satsa på.

Arne Andersson menar också att det handlar om en långsiktig investering. För idag hämtas många tandläkare från utlandet för att täcka den brist som råder och det är väldigt kostsamt.

Tanken är nu att erbjuda femton praktikplatser till unga människor som nyligen slutat sin gymnasieutbildning eller som tar studenten i vår. Man lockar med en lön på tolv tusen i månaden och chansen att samtidigt kunna läsa upp sina betyg.

Praktiken ska leda till att man tar steget fullt ut och söker sig till tandläkarhögskolan säger Arne Andersson. Väl färdig där, ska man flytta hem igen för att arbeta på sin hemort.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista