Arkivbild, foto: Erich Stering/PrB

Så ska det bli lugnt i skolorna

Det skiljer sig mycket i hur partierna vill skapa lugn och arbetsro i skolorna.

Socialdemokraterna tror på samtal, medan folkpartiet vill att eleverna ska få omdömen i ordning - även om det kanske känns svårt för en 12-åring att bli bedömd i sitt sätt att vara.

- Visst kanske det känns svårt, men å andra sidan hur svårt blir det inte om personen inte märker förrän i arbetslivet att hennes beteende inte är acceptabelt? säger Rudi Mölling som är folkpartiets biträdande ombudsman i Jönköpings kommun.

Kommer eleven i tid, har hon med sig böcker, är språket vårdat - ja, svaren på de frågorna vill folkpartiet samla i ett skriftligt omdöme till eleven - det skulle göra eleverna lugnare, menar man.

Som det är nu träffas läraren, eleven och föräldrarna i regelbundna utvecklingssamtal för att prata om hur det går i skolan. Men de samtalen bara har effekt på barn som lever i välordnade familjer, säger Rudi Mölling. Övriga - skulle må bra av tydliga omdömen:

- Det är barn i struliga familjer som behöver regler och ramar, eftersom de inte får det hemma.

Men socialdemokraterna är helt emot det här med omdömen i ordning:

- Det bästa är en dialog mellan läraren och eleven, självklart med stöd av hemmet, säger Magnus Rydh, ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden i Jönköpings kommun.

Mer om skillnaderna i partiernas skolpolitik

Folkpartiets stora skolfråga i Jönköpings kommun, bredvid ordningsomdömet, är läsa-skriva-räkna-garantin. Det innebär att det ska finnas en garanti för att alla elever som går ut trean ska kunna läsa, skriva och räkna. (Ungefär 1400 barn om året). För att klara det ska de elever som behöver få stöd i form av speciallärare, läxhjälp eller genom att gå om en termin.

Målet är att på sikt avveckla de individuella programmen på gymnasiet, eftersom de är till för elever med otillräckliga kunskaper och det ska inte finnas sådana i framtiden.

Socialdemokraterna å sin sida tycker att en sådan garanti är onödig. Det står redan i läroplanen att eleverna ska kunna läsa, skriva och räkna.

- Att utfärda en garanti kan inte någon, men uppdraget är tydligt, säger Magnus Rydh (s).

Den stora frågan i skolvärlden, enligt honom, är istället friskolorna, som ökar i antal.

- Det är oroande att vi splittrar upp en väl sammanhållen svensk skola där barn med olika bakgrund har kunnat mötas.

Rydh menar att nu, mer än någonsin, är friskolornas framfart skrämmande, eftersom han tycker att de gör samhället mer segregerat.

- Men om vi får en annan politisk sammansättning efter valet kan vi stoppa utvecklingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista