Sambons advokat Per Oehme. Foto: Martin Eriksson

Nya bevis och anklagelser mot mamman

Tisdag 9/5: Rättegången i Eksjö Tingsrätt mot Bobbys mamma och hennes sambo inleds. Sambons försvarare Per Oehme lägger fram ny bevisning.

Det handlar om delar av ett anteckningsblock som beslagtogs i bostaden i Stenungssund, samt uppgifter från en SMS-konversation, där hon bland annat skildrar olika former av övergrepp. Enligt mammans advokat Anders Berggren har sambon tvingat henne att göra det här.

Efter en kort paus beslutar rätten att de nya handlingarna ska godkännas som bevis.

Efter åklagaren Erik Handmarks sakframställan på förmiddagen hettar det till efter lunch när Per Oehme tar över ordet.

Han vänder sig i sin inledning mot hur hans klient dömts på förhand. Han går också till hårt angrepp mot den bild som åklagaren målat upp av sambon.

Kritik riktas också mot tidigare polisförhör med Bobbys mamma och mot medias skapade bild av paret. Per Oehme beskrev mamman som en person med inte helt fläckfritt förflutet, och enligt honom bygger åtalet på lösryckta berättelser.

Bland annat menar han att polisen ska ha styrt innehållet mammans version i tidigare förhör. Enligt honom har mamman styrts av färdiga svarsalternativ i förhören. Och så fick polisen till slut sin färdiga bild verifierad när mamman visar var kroppen sänktes i Lovsjön.

- Den bilden polisen hade blev på något vis besannad då, säger Per Oehme.

Men åklagaren Erik Handmark, som vill ha båda fällda för att ha mördat Bobby, säger att mammans berättelse är trovärdig.

- Hennes uppgifter stöds av kringbevisen från rättsläkaren, och det gör att jag fäster större tilltro till hennes berättelse.

Advokat Per Oehme tycker däremot att både hans klient och Bobbys mamma har dömts på förhand, och han vädjar till rätten att lyssna på deras berättelser:

- Bobby är borta. Det kan vi inte göra något åt. Men trots allt som stått i massmedia måste vi fråga oss om det har skett ett mord. Har någon misshandlat Bobby så svårt att han avlider?

Mamman skickar en lapp till sambon under rättegången. Hon vill säga upp förlovningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista