Experterna om varför Bobby dog

Tisdag 16/5: Nu står åklagarens inkallade experter i centrum. Först ut är nedkylningsexperten Ulf Danielsson, som berättar om hur en människa påverkas av kyla. Bobby ska ju enligt åtalet ha kastats ut i snön innan han dog, men exakt hur länge han har varit utomhus den aktuella kvällen är inte helt klarlagt. Sambon säger 1-2 minuter, mamman pratar om en kvart.

Danielsson har gjort kalkyler på allt mellan 15-90 minuter, och enligt honom är det svårt att tro att Bobby skulle ha dött av att vara ute i kylan en kvart.

Om man däremot närmar sig en halvtimme utomhus utan kläder, under den tidsperiod i januari som Danielsson har kollat närmare på, så kan kroppen ha blivit så pass nedkyld att Bobbys medvetande sänkts. Och det kan i så fall ha påverkat dödsorsaken.

Efter det är det dags för rättsläkaren Fredrik Bäckström att ta plats i rätten. Han bekräftar till viss del det som åklagaren hävdar - att Bobby har utsatts för våld och misshandel och att det har bidragit till Bobbys död.

- En del av skadorna har uppkommit i livet, helt klart, det är det ingen tvekan om.

Han har inte hittat några spår efter blåmärken runt ögonen på Bobby eller skrapsår på knäna - de skador som Bobbys mamma och hennes sambo angett som orsak till att de inte larmade ambulans och polis.

Bobby dog av aspiration- det vill säga inandning av egna spyor som man sedan kvävs av. Men för att dö av aspiration krävs en medvetandesänkning, och det kan man få genom kyla, våld eller sjukdom, berättar Bäckström.

- Om Bobby kan ha fått ett epileptiskt anfall i samband med en aspiration- kan det vara en dödsorsak? undrar mannens advokat Per Oehme.

- Det är inte helt omöjligt.

Medan Bobby levde har det inte funnits några tecken på epilepsi, enligt vad som framkommer i förundersökningen och under rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".