Bobbys mamma. Hon får här stöd av sin advokat Anders Berggren. Foto Calle Jismark / Scanpix.

Mamman ändrar sig, och experter berättar om Bobby och mamman

Onsdag 17/5: Mamman ändrar sin berättelse. Tidigare har hon sagt att Bobby låg ute i snön mellan 10-15 minuter kvällen då Bobby dog. Nu säger hon att det handlar om högst en halvtimme.

Det kan ha påverkat hur Bobby dog. En halvtimme i kyla kan enligt nedkylningsexperten Ulf Danielsson påverka hur en kropp reagerar på till exempel en aspiration (det vill säga att man kvävs av sina egna spyor).

Bobbys skolläkare Karin Edby, från tidigare hemorten Stenungsund, finns på plats. Hon vittnar om hur utsatt och utlämnad Bobby var genom sitt handikapp:

- Han var en konkret, försvarslös liten pojke i 3-5 årsåldern.

Enligt Edby, som var inkallad av åklagaren Erik Handmark, hade Bobby stor tillit till de som stod honom nära. Och om någon närstående gjorde på ett visst sätt tillräckligt ofta kunde Bobby få för sig att det var normalt att göra så- även om det handlade om våld mot honom själv:

- Han är så skyddslös i reflektion, i förmågan att se helhet och sammanhang, att om den som är honom närmast gör så mot honom, så tänker han ”ja, det är väl så det ska vara”.

- Han var ingen vanlig tioåring som kunde ringa Bris om något går snett, säger Edby.

Mannens advokat Per Oehme har lanserat teorin om att Bobby kan ha dött av ett epileptiskt anfall. Och han får visst stöd där av Karin Edby; en pojke med Bobbys handikapp har lättar att få epilepsi, säger hon, men...

-...Det är väldigt, väldigt ovanligt.

Psykologiprofessorn Sven Å Christiansson, med erfarenhet av hundratals sexbrottsmål, kallas in av mammans advokat. Han beskriver hur mamman har tagits över av sambon, som dominerat och styrt henne som han ville. Han menar att det är ett vanligt scenario.

- Han bestämmer vad de ska göra och säga. Och hon lyder.

Men att professorn grundar sina teser enbart på mammans berättelse från förundersökningen kritiseras, av både rättens ordförande Krister Nordberg och advokat Per Oehme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista