1 av 2
Arkivbild Ingvar Andersson/PrB
2 av 2
Uppropslistan var lång. (foto: David Westh)

Överklaganden på löpande band i tingsrätten

Uppropslistan utanför tingssal sju vid tingsrätten i Jönköping var rejält lång.
Trettiotre namn fanns på listan över de som överklagat tullens beslag av deras alkohol tidigare i våras.

I början av april beslagtog tullen 50 000 liter alkohol i en lagerlokal i Jönköping, alkohol som beställts från utlandet av privatpersoner men som tullen menar rör sig om smuggling.

Många av de som fått sin alkohol beslagtagen överklagade och idag behandlades ett trettital fall i Jönköpings Tingsrätt.

Som på ett löpande band betades idag ett trettital överklaganden av i Jönköpings Tingsrätt. Rätten gick dock på åklagarens linje och beslagen består.

Det handlar om det jättebeslag som gjordes i Jönköping tidigare i våras. 50 000 liter alkohol tog tullen hand om i en lagerlokal, alkohol som kommit utomlands ifrån och som beställts via internet av folk som velat ha sina öl, sitt vin och sin sprit framkörda till dörren.

- Alla har inte möjligheten att åka ner till Tyskland och kan man göra det smidigare, så varför inte undrar Tommy Dahlbom från Nässjö som var en av de som klagat.

De som överklagat menar att sveriges lag strider mot EU-rätten och därför kräver de sin alkohol tillbaka. Men bara två av de trettital som överklagat hade tagit sig till tingssalen idag. Stig Carlsson från askersund var en av dem.

- Det är viktigt att man kan vara här och försöka försvara sig. Det handlar inte om alkoholen utan om principen säger Stig Carlsson från Askersund som är en annan av de som överklagat.

Sveriges lag, som ger Systembolaget monopol och som säger att man måste åka utomlands själv om man vill köpa billig sprit, kan alltså strida mot EU:s lagar och saken prövas just nu av Högsta Domstolen och EG-domstolen. Men något beslut lär inte komma innan årsskiftet och fram till dess är det svensk lag som gäller konstaterar åklagare Jan Andersson.

- Bara för att det sker över internet innebär det ju inte att det är fritt fram säger Andersson.

Fram till det att beslut fattats får Stig Carlsson och de andra fixa alkoholen på annat sätt.

- Jag åker ner till Helsingborg idag, staten ska inte få något av mig i alla fall. Jag åker över till Danmark.

De som fått sina beställningar beslagtagna misstänks för smugglingsbrott, åtal ska vara väckt senast 18 november.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".