1 av 2
Foto: Pressens Bild
2 av 2
Gunilla Thor är övertandsköterska på Hälsans folktandvård i Jönköping. (foto: J Sonelius)

Snart kan läkarna SMS-påminna

I framtiden kan du komma att få kom-ihåg-SMS för att du inte ska missa din tid till distriktsläkaren eller barnmorskan.
Sjukvården funderar som bäst på att ta över folktandvårdens idé med att skicka påminnelser till patienternas mobiltelefoner.

Den satsningen har nämligen lett till både sparade miljoner och nöjda patienter.

- Det vore bra att  få en liten påminnelse.

- Jag tror att man behöver påminnas om sådant som gör en bra, almanackor blir man ofta av med.

- Ibland är det lite stressigt och då är det bra att få en liten påminnelse.

Så säger några av de som vi pratat med. Men SMS-meddelandena till mobiltelefonerna har inte bara varit bra för patienterna, utan även för folktandvården.

- Det är väldigt positivt. Det är väldigt mycket färre uteblivande och vi utnyttjar vår arbetstider bättre säger Gunilla Thor, som är övertandsköterska på Hälsans folktandvård i Jönköping.

Förra året minskade antalet missade tandläkartider i länet med nästan 70 procent. Det betyder 18 000 färre tillfällen när en patient bara lät bli att dyka upp och därmed också att betala.

Det sänkte kostnaderna med över sex miljoner kronor. Nu funderar landstinget på att börja påminna också när det handlar om läkartider och återbesök, även om det inte går att tjäna lika mycket ekonomiskt där.

- Vi följer med stort intresse tandvårdens mycket positiva erfarenheter och kommer värdera och bedömma om det här möjligen ska erbjudas vårdens patienter säger Lennart Storm som är IT-direktör i landstinget.

I början av 2008 kan det bli aktuellt med SMS-påminnelser inom sjukvården.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista