Arkivbild, foto: Paul Hansen/PrB (OBS personerna på bilden har inget med artikeln att göra)

Elevernas e-postkonton fylls av sex

Skolan servar eleverna med e-postadress men har ingen kontroll över alla skräpmejl som barnen får som e-post.

Redan i årskurs tre får eleverna på Slättenskolan i Norrahammar en egen e-postadress.

När nioåriga Miriam från Norrahammar tillsammans med sin mamma skulle öppna sin mejlbox fick mamma Sonja Tidblad en chock, där fanns hundratals mejl med allt från ekonomiska lurendrejerier till mejl med sex-innehåll.

- Det var om Viagra och försäljning av allt möjligt och om sex. Man hajade till och tänkte - vad är det här. Det är nog rätt mycket dåligt här, som man inte vill att ett nioårigt barn ska få se. Jag blev lite förvånad över att det skulle vara så här när man fått det via skolan säger Sonja Tidblad.

På kort tid har Sonjas nioåriga dotter fått flera hundra sådana här mejl och hon är inte ensam om det. Problemet finns på fler skolor i Jönköpings kommun. Men trots att skolan är väl medveten om risken att barnen öppnar sexmejl och annat, ser skolan fördelar med att låta barnen ha ett e-postkonto och Siv Heinevik som är it-pedagog på slättenskolan i Norrahammar känner sig kluven.

- Jag kan inte stå för att barnen ska öppna sitt mejl och att de  ska få ta del av sexmejl och annat. Samtidigt vet vi att världen ser ut så här. Frågan är när man ska börja, vi kanske ska vänta till årskurs sex eller till högstadiet, om det inte finns tekniska möjligheter att ta bort de här spamen. På it-enheten säger de att de gjort vad de kunnat säger Siv Heinevik.

Det är precis vad Jönköpings Kommuns it-ansvarige Janne Dicander säger till nyheterna när vi ringer honom; Det finns inget att göra, det går inte att filtrera bort mejlen ens för nioåringarna i skolan.

- De utformar mejlen så att de spam-filter vi har försöker de kringgå.

Det betyder att barnen själva får ta ansvar över om de ska öppna sexmejlen eller inte.

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista