Det går att filtrera bort sexmail - om kommunerna bara vill

Elever i grundskolan i Jönköpings kommun har fått mängder med skräp-post med sexuellt innehåll i sin e-post. Det berättade vi i morse. Men det här går att förhindra, bara man vill.

-Man kan installera filter mot skräppost. Naturligvis ska barnen i skolan inte behöva ta emot sådant här, säger Hansi Carlsson, IT-strateg på Sveriges kommuner och landsting.
I nyheterna i morse berättade vi om nioåriga Miriam i Norrhammar som har ett e-postkonto via sin skola. Hon har fått mängder med spam, alltså skräppost, med bland annat erbjudande om sextjänster och viagra.
På Jönköpings kommun säger man att man har gjort vad man kunnat, men att det inte går att ta bort skräpposten.
Nyheterna har idag pratat med flera dataföretag som menar att det går visst. Problemet är snarare att en del kommuner har en policy att inte filtrera, eftersom man är rädd att vanlig post ska försvinna. Och den är man skyldig som myndighet att spara.
Men Hansi Carlsson på Sveriges Kommuner och Landsting säger att det kan lösas genom att ha olika policy när det gäller just elever och vuxna.
-Det kan man ha. Det är ju en fråga om man kan dela upp filtren, men det borde vara möjligt, säger Hansi Carlsson.
Och han uppmanar föräldrar att ta en dialog med kommunen om detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista