Åklagare granskar gröna vattnet

Åklagare ska nu bedöma om något fel begicks när grönt fjärrvärmevatten kom ut i vattenledningar i Jönköping. Det var i slutet av april som händelsen inträffade och nu kan det hela leda till åtal:

Det var den 28 april som omkring 500 hushåll på Grästorp och Hovslätt i Jönköpings kommun fick en oväntad överraskning. När man vred om kranen kom grönt vatten rinnande.

Det visade sig att det var fjärrvärmevatten som på något sätt kommit ut i ledningarna. Det här vattnet innehåller kemikalier och bakterier och det hade kunnat orsaka magsjuka om någon hade druckit det.

Nu har länsstyrelsen utrett händelsen och fattat misstankar om brott mot miljöbalken och skickat ärendet till åklagare.

Jönköping Energi har hand om fjärrvärmenätet, men de hade anlitat ett annat företag - och det kan vara det företaget som har gjort fel.

Åklagare Jan Andersson säger till nyheterna att han nu kommer titta närmare på saken och bedöma om en förundersökning ska inledas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista