Guldsmedsaffären på Storgatan i Gislaved. Foto: Karin Malmsten.

Gislavedsrånare identifierad med DNA

I februari i år rånades uraffären August Pettersson i Gislaved. Nu kan rånet vara på väg att klaras upp, tack vare modern DNA-teknik.

- Vi har säkrat diverse föremål och från de föremålen har DNA säkrats, därifrån har man fått fram en DNA-profil säger kommissarie Ann-Christin Carlsson vid polisen i Värnamo till SR Jönköping.

Det var strax före stängningsdags den 14 februari som minst två män trängde sig in i August Pettersson uraffär i Gislvaed. De var beväpnade med pistol och hammare. De slog sönder glasmontrar och fick med sig dyrbara klockor, exakt hur mycket de fick med sig vet vi inte men enligt polisen rör det sig om stora summor.

Efter rånet tog hittade polisen en del föremål som man nu har analyserat. På några av föremålen hittades DNA och DNA-profilen matchade den mannen som nu söks av polisen.

- Vi är säkra på att han är en av de två männen som var inne i affären säger Carlsson.

Nu samarbetar polisen i Jönköpings län med polisen i Skåne för att försöka få tag på mannen.

- Våra kollegor i Skåne har mannen häktad i sin frånvaro men har inte nått honom än. Han är misstänkt för två liknande brott nere i Skåne.

Polisen har alltså i mångt och mycket DNA-tekniken att tacka för att man lyckats ringa in mannen, men fortfarande återstår jakten på ytterligare minst en rånare.

- Vi är inte helt säkra, det kan ha varit fler än två personer men vi vet med säkerhet att det var två personer inne i butiken. En av de två är det som vi har en DNA-identitet på.

David Westh
david.westh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".