Fler skolor kan komma att försvinna från Höglandet

Det är på Höglandet som flest skolor läggs ned. I genomsnitt har två grundskolor per år stängts på Höglandet sedan år 2000.
Fler ska det bli, för nu planerar Aneby kommun att stänga ytterligare tre stycken.

En av de som står på tur är Frinnaryds landsortsskola, nu är oron för Frinnaryds framtid stor.

- En skola är viktig, inte bara för skolans skull utan för hela bygden säger Birgitta Kellner, samhällsföreningen i Frinnaryd.

Utan skola ingen framtid, det menar Frinnaryds samhällsförening. I Frinnaryd, ett samhälle i Aneby kommun med cirka 300 invånare, finns det faktiskt en lågstadieskola - om än en liten sådan. På skolgården leker idag fem av skolans drygt 30 elever.

Frågan är hur länge till samhällets barn sak kunna gå sina första skolår i sin hemby, för nu vill Aneby kommun sätta stopp. I sin nya strategiplan ska kommunen bara satsa på fem av kommunens 8 skolor.

En av de tre som eventuellt ska stängas ner är Frinnaryd, enligt Lars-Erik Widell som är socialdemokratisk ordförande i barn- och utbildningsutskottet kan kommunen inte längre driva små skolor när elevunderlaget sviker.

- Vi har idag ungefär 900 elever i grundskolan. 2010 har vi 600 elever. Det betyder att vi måste anpassa våra skolor så att  vi får en bra utbildning för våra elever säger Widell.

Inget beslut är taget än, men politikerna är överens om att så små skolor som den i Frinnaryd kostar för mycket.

Men Birgitta Kellner som företräder samhällsföreningen i Frinnaryd menar att en stängning skulle få ödesdigra konsekvenser för hela kommunen.

- Aneby kommun skulle inte kunna överleva utan sina orter runt omkring och det är dit som folk vill flytta. Jag vet att det finns flera som funderar på att flytta till Frinnaryd, naturligtvis är skolan och förskolan en viktig faktor menar Kellner.

Frågan är dock om det är försvarbart med en sådan liten skola, med bara 30 elever.

- Det finns ingen tillförlitlig information som säger att en liten skola skulle vara sämre, tvärtom säger Birgitta Kellner.

På tisdagskvällen har samhället bjudit in politker till skolan för att diskutera framtiden. De andra skolorna som eventuellt ska stängas i Aneby är Svartåskolan och Lommenskolan.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Skolor som lagts ner på Höglandet

Eksjö - Mellby skola vt 2004
Nässjö - Ingsbergsskolan och Grimsberg 2004
Vetlanda - Nävelsjö skola 2002 och Skirö skola 2005. Lagt ned Pauliström 2005, skurit ned mellanstadie, så även Näshult 2006.
Tranås - Stoerydsskolan 2005 och Adelövsskolan
Aneby - Centralskolan 2000

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".