Mullsjö kommun granskas efter adoptivpojkes död

Den treåriga adoptivpojken dog av blodförgiftning och lunginflammation sedan han inte fått den läkarvård han behövde.

Tidigare i år har både mamman och pappan dömts till sex månaders fängelse för grovt vållande till kroppsskada.

Nu granskar länsstyrelen hur det egentligen gick till när de fick adoptera pojken - och kräver Mullsjö kommun på en lång rad svar om handläggning.

En av grundfrågorna som länsstyrelsen ställer sig är om tjänstemän i Mullsjö hade rätt kompetens för att ta reda på om paret var lämpligt för att få adoptera barn.

Dessutom finns det en rad frågetecken kring hur det sköttes rent praktiskt och vilka rutiner som kommunen haft för liknande ärenden.

När mullsjöparet ansökte om att få bli adoptivföräldrar så fanns det visserligen två handläggare i kommunen som hade erfarenhet och utbildning från adoptionsutredningar - men ingen av dem var i tjänst.

Den som var socialsekreterare när adoptionen genomfördes hade istället erfarenhet av arbete med vuxna missbrukare. Flera tjänstemän blev också inblandade i utredningen - men alla hade en sak gemensamt - de saknade erfarenhet av socialutredningar med barn inblandade.

Av länsstyrelsens utredning så här långt kan man läsa att tjänstemännen ändå försökte göra sitt bästa.

De bestämde sig för att använda ett speciellt och mycket avancerat formulär för djupintervjuer , men utan att tolka intervjuerna på det sätt som är brukligt.

Djupintervjuerna tolkades inte heller på något strukturerat sätt och det enda man kan hitta i journalerna är när intervjuerna gjordes men inget om vad som sades.

Tjänstemännen på socialen i Mullsjö letade också i gamla utredningar på kontoret och slog i böcker för att läsa på men de tog inte hjälp av någon utomstående expert.

Hösten 2003 fick föräldrarna tillstånd att adoptera. Sen dröjde det två år innan man lyckats hitta ett adoptivbarn och då verkar det ha varit en formalitet från kommunens sida att ge dem ett fortsatt medgivande att adoptera.

Efter att pojken kommit till Sverige skedde ytterligare ett par besök hos familjen,  det första någon vecka efter att han anlänt. Det andra i december då adoptivföräldrnara kommit fram till att den treåriga pojken  ”inte var som andra barn”

Av länsstyrelsens anteckningar framgår det att det sista besöket, en knapp månad innan pojken avled, var aningen förvirrat. Det var två tjänstemän som åkte för att besöka familjen varav den ena överhuvudtaget inte visste varför hon följde med.

Nu kräver länsstyrelsen Mulljsö kommun på en rad besked om hur man handlägger frågor om adoptioner och utsatta barn.

Det handlar om personalens utbildning, om hur man styr och stödjer arbetet och hur kommmunen ser på adoptionsutredningen av de två föräldrar som dömdes till sex månaders fängelse för grovt vållande till kroppsskada sedan deras treårige adoptivson avlidit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".