Nya riktlinjer för cancervård sätter stor press på sjukhusen

Nya riktlinjer för cancervården kan sätta stor press på sjukhusen i Kalmar, Jönköping och Östergötland. Det gäller framför allt ökade krav på undersökningar och operationer av cancer i bröst och prostata.

Det framkom när politiker och medicinska experter från de tre landstingen i sydöstra sjukvårdsregionen diskuterade den framtida cancervården vid ett möte i Linköping. Om alla sjukhus i framtiden ska kunna utföra operationer av bröstcancer krävs ny teknik och mer samarbete, säger professor Bo Nordenskjöld som är chef för onkologcentrum vid universitetssjukhuset i Linköping.

I samband med bröstcanceroperationer tar man ofta bort lymfkörtlarna i armhålan. Efter det svullnar armen lätt. Nu kan man först ta bort en av de 30 körtlarna och undersöka om den är angripen. Det måste göras av en patolog och sådana finns inte vid alla sjukhus. En lösning på det kan vara telemedicin, där kirurgen skickar bilder till en patolog på ett annat sjukhus.

Socialstyrelsens nya riktlinjer betonar att olika specialister som kirurger, onkologer och patologer samarbeta mer, än jobba var för sig. Även det ställer krav på informationstekniska lösningar, säger överläkare Anders Hugander på Ryhov i Jönköping.

Socialstyrelsen vill ge patienter rätt att begära blodprov, som kan påvisa prostatacancer. Professor Bo Nordenskjöld är tveksam till nyttan med det. Han hävdar att med dagens kunskap så botar prostataoperationer bara en av tjugo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".