Bobbys mamma. Hon får här stöd av sin advokat Anders Berggren. Foto Calle Jismark / Scanpix.

Krav på livstids fängelse för mamman och sambon

Åklagaren yrkar i sin slutplädering att både Bobbys mamma och hennes sambo ska fällas för mord.

Mammans advokat tycker att hans klient ska frikännas på alla punkter, och sambons advokat går till hårt angrepp mot polisutredningen. 

Rätten har två stora frågor att fundera på tills den 9 juni då domen ska meddelas; har ett mord begåtts, och i så fall- är både mamman och sambon skyldiga?

Enligt åklagaren Erik Handmark bör båda dömas till livstids fängelse.

- Om rätten inte anser att mord går att bevisa, är det enda alternativet ett synnerligen långt fängelsestraff.

Han lägger stor vikt vid mammans vittnesuppgifter under rättegången. Erik Handmark betecknar mamman som trovärdig i sina uppgifter samtidigt som han ifrågasätter sambons version.

- Han är inte trovärdig, enligt min bedömning.

Enligt rättsläkarna dog Bobby av aspiration- kvävning till följd av inandning av sina egna spyor. Men för att dö av aspiration krävs att ens medvetande är sänkt, för då finns inte den grundläggande hostreflexen kvar som ett naturligt skydd mot kvävning.

Åklagarens teori är att Bobby dog till följd av att han kastades ut i kylan på dödskvällen, för att sedan tas in igen och misshandlas. Då ska pojkens medvetande ha sänkts så pass mycket att han sedan inte kunnat hosta upp.

Handmark menar att mamman och sambon varit likgiltiga inför Bobbys liv. Både mamman och sambon hävdar att de sett den andra parten misshandla Bobby, men att de av olika anledningar inte ingripit. 

Om det stämmer är det faktum att de inte avstyrt våldet mot Bobby tillräckligt starka bevis för att fälla båda för mord, enligt Handmark. Likgiltighetsuppsåt, kallas det för.

Under förmiddagen håller också mammans försvarsadvokat Anders Berggren sin slutplädering. Han inleder med att begära att hon ska gå igenom en stor rättspsykiatrisk undersökning. Samtidigt målar han upp mamman som ett offer för sambons agerande.

- Han är duperande, kontrollerande och manipulativ. Jag anser att han är farlig för de kvinnor han träffar.

Berggren kräver att mamman ska frikännas på samtliga punkter.

- Varför ska en person lastas när hon vill avbryta? undrar Berggren.  

Efter lunch startar slutpläderingarna för mannens försvarare, Per Oehme. Han går till hård attack mot den bild som målats upp av hans klient i rätten, och menar att han dömts på förhand.

- Kvällstidningarna har rubriker med texten ”Mordet på Bobby”. Experter har uttalat sig i media om det fasansfulla brottet. Oehme menar att domen är redan utfärdad, och att hans klient redan är skyldig.

- Men har vi verkligen bevis för att Bobby mördats, undrar Oehme, och fortsätter:

- Det är inget mord. Det är inget mord överhuvudtaget. Åklagarens scenario är en teori, som inte är styrkt.
Han menar också att mamman fått ledande frågor i förhören och att det finns stora luckor i hennes berättelse.

Som sagt, två frågor kvarstår för rätten att ta ställning till:

- Var det ett mord?
- I så fall; är båda skyldiga?

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".