Staket delar boende när skola blir granne med missbrukare

Rädda barn, oroliga föräldrar och missbrukare som känner sig kränkta av att gömmas bakom ett plank.
Flytten av Kålgårdsskolan i Jönköping splittrar de boende på Kålgårdsområdet när skolan hamnar granne med ett missbrukarhem

Närheten till missbrukarna gör nu att föräldrar reagerar.

- Vad händer om något barn går ut, vad händer om något barn inte är i iaktagelse hela tiden. Du kan aldrig veta vad ett barn hittar på, du kan aldrig veta vad en missbrukare hittar på heller säger föräldern Edward Eklöf. Han är en av de som känner sig rädd för att i höst skicka sitt barn till den nya skolan.

- Det finns sådana människor överallt i samhället, men här har vi de samlade vägg i vägg med skolgården. Det är ett plank mellan, det är det som skiljer dem åt, fortsätter han.

Ett högt träplank har börjat byggas upp i centrala Jönköping. På ena sidan ligger de lokaler där Kålgårdsskolan ska börja husera i till hösten. På andra sidan planket finns ett av Jönköpings missbrukarhem. Där emellan finns en massa känslor.

Oro från skolbarnens föräldrar,  som undrar om ett plank räcker för att deras barn ska vara trygga.  

Missbrukaren Kaoko Heikinen, som bor på Kålgårdshemmet, känner sig besviken och missförstådd.

- Jag fattar det inte, det där staketet. Varför bygger de det? Jag känner mig kränkt säger han.

- Jag tror nog att det är föräldrarna själva som förstorar upp ett problem och försöker isolera bort saker och ting som alltid kommer att finnas i samhället. Då är det väl bättre att försöka lära känna problemet istället och försöka möta det på en annan nivå säger missbrukaren Bengt-Göran Pålsson, som vill att båda sidor möts.

Men från skolans, föräldrarnas och kommunens sida finns inget inplanerat möte med missbrukarna som bor här.

Ett träplank ska tillsammans med rastvakter fungera som säkerhetsaspekt i höst,  det menar Kålgårdsskolans rektor Kerstin Tibbelin.

- Vi kommer att vidta alla åtgärder för en trygg och säker skolgång för våra elever. Det är ingen optimal lösning att ha en skolverksamhet granne med ett missbrukarboende, men människorna måste finnas i vårat samhälle och nu finns de där säger Kerstin Tibbelin.

Föräldern Edward Ekelöf säger att han, precis som många andra föräldrar, inte har något emot missbrukarna. Men oron för att något ska hända barnen finns där.

- Min uppfattning är helt klart att det finns en oro bland föräldrarna. Jag har inget emot folk som missbrukar, men det är i vilket fall som helst svårt att känna att man kan vara trygg att lämna sina barn i en skola som ligger granne med ett missbrukarboende säger Ekelöf.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".