Kriminalkommissarie Ann-Christin Carlsson. Foto: Anders Borg.

Troligen ny typ av bedrägerier i Gislaved - en halv miljon har stulits

De bedragare som slagit till mot ett 50-tal kortkunder i Gislaved har hittills kommit över en halv miljon kronor. Polisen misstänker att Gislavedsborna fått sina kontokort avlästa. Men inte som tidigare hänt i någon manipulerad bankomat, utan genom en ny typ av bedrägerier.

Polisens teori är att människor fått sina kort avlästa vid besök i någon affär.
-Det finns gemensam bankomat för de här fallen, därför jobbar vi vidare och ser om de besökt en och samma affär, säger Ann-Christin Carlsson, kriminalkommissarie.
Bedragarna tycks alltså ha övergett den gamla kända metoden att installera avläsningsutrustning i bankomater.
Eftersom ingen av de 50-talet offren i Gislavedstrakten säger sig ha blivit bestulna eller varit av med kortet så kan det istället ha gått till som nyligen avslöjats i Danmark.
Nämligen att bedragarna slagit till mot någon eller några butiker i Gislaved och installerat utrustningen i deras kortterminaler. När sedan kunderna dragit sitt kort så har alla uppgifter registrerats. 
Så småningom har kunderna upptäckt att någon tagit ut pengar på kontot. Det här verkar ha pågått sedan i mitten av april och det är mycket pengar som hamnat i bedragarnas fickor.
- Vi tror att det handlar om mellan 400.000 och 500.000 kronor, säger Ann-Christin Carlsson.
Pengarna har tagits ut i bankomater både i Sverige och i andra länder som Spanien och Italien.

-Eftersom det tagits ut pengar på så många håll är det troligen fler än en som är inblandad, säger Ann-Christin Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".