Brist på fårklippare

Har man får så är det idag svårt att få någon som kan klippa dom eftersom det är ont om professionella fårklippare. Samtidigt så blir det fler och fler fårägare i Sverige, berättar Patrik Jönsson, fårklippare från Bodafors.

Det finns idag fler fårägare än på länge i Sverige, men det skapar också ett nytt problem. Varje får måste enligt djuskyddslagen klippas minst en gång om året, och det leder till att det råder stor brist på professionella fårklippare.

Patrik Jönsson, på gården Höga Gärde utanför Bodafors, är fåklippare på deltid, och han klipper så många han hinner med varje år. Förra året klippte han drygt 3000 får men hade förfrågningar om att klippa fler.

Orsaken till bristen på fårklippare tror Patrik Jönsson dels ligger i att det blivit så många fler fårägare i Sverige, och dels i att det är ett tungt arbete som har svårt att locka till sig nya unga klippare:

- Man måste klippa 1000 får innan man kan jobbet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".