Många flyttar- De senaste åren har Gislaveds kommun tappat nästan 1.000 invånare. Foto: PrB

Gislaved tappar invånare

De senaste åren har Gislaveds kommun tappat nästan 1.000 invånare.

Nu ska kommunen försöka ta reda på varför folk flyttar därifrån för att vända den negativa trenden.

Marcus Eriksson är en av dem som lämnat Gislaved. I dag bor han och jobbar i Stockholm. Marcus har faktiskt flyttat från Gislaved två gånger.

- Jag flyttade först för att jag tröttnade, men sedan kom jag tillbaka för att läsa upp mina betyg. Efter det flyttade jag när jag skulle plugga vidare.

Marcus tror att utflytten beror på att det inte finns några större karriärmöjligheter i Gislaved.

- Jag tror att Gislaved är dåligt på att tala om vad kommunen är bra på. Den kan locka till sig folk igen, men då måste de börja marknadsföra sig bättre, säger Marcus.

Visserligen blev nedläggningen av Continentals däckfabrik för några år sedan ett hårt slag. 800 personer blev arbetslösa och många flyttade.

Men det är långt ifrån hela förklaringen till att Gislaveds kommun minskat sin befolkning med nästan 1.000 personer sedan millennieskiftet. I genomsnitt har drygt 1.200 flyttat varje år, och nu tänker kommunen ta reda på varför de gjort det.

Imorgon ska politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott diskutera om det ska göras en årligen återkommande enkät där alla utflyttare tillfrågas; inte bara om flyttningsorsaken utan också vad de tycker om kommunen och dess utbud av till exempel service och nöjen.

Marcus Eriksson har alltså lämnat Gislaved två gånger. Men han kan tänka sig att en dag flytta tillbaka:

- När jag ska skaffa familj och bygga hus kan jag tänka mig att återvända. Gislaved ligger ju bra till geografiskt, man har hyfsat nära både till västkusten och Stockholm.

Anders Borg
anders.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".