"Sverige behöver en vaccinfabrik - nu"

Sverige måste börja bygga en influensavaccinfabrik nu. Det menar professor Björn Olsen som är expert på influensavirus.

Olsen säger att vi glömt bort att hotet om en världsomfattande epidemi, en pandemi, fortfarande hänger över oss.

Och frågan har blivit än mer aktuell i och med att världshälsoorganisationen WHO nu misstänker att influensaviruset H5N1 har hittat en väg att smitta från människa till människa.

I Indonesien upptäcktes i förra veckan att en hel familj på sju personer smittats av H5N1-viruset. den aggressiva formen av fågelinfluensa och fler fall upptäcks i Indonesien nästan dagligen.

Och en väsentlig skillnad mot tidigare fall är att världshälsoorganisationen WHO misstänker att det kan röra sig om smitta mellan människor, tidigare har människor bara smittats via kontakt med fåglar, inte med arandra.

Björn Olsen säger att om det är så - så är det en bra väckarklocka. I så fall kan viruset ännu inte sprida sig snabbt. Bara vid mycket nära kontakt mellan människor.

Det ger oss lite tid, men inte mycket, för om det muterar sig till att lätt spridas mellan människor, är en pandemi inte långt borta och då måste Sverige kunna vara självförsörjande på vaccin och politikerna måste därför sluta utreda eller lägga på hyllan och ta tag i frågan om en vaccinfabrik, menar Björn Olsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".