Banktjänsteman åtalas för grov stöld

En före detta banktjänsteman i Värnamo åtalas nu för grov stöld och grov förskingring. Enligt åtalet ska han under sin tid på banken bland annat ha stulit obligationer för 200 000 kronor från en av bankens kunder.
Enligt åklagaren har mannen begått brotten han nu åtalas för under mitten av 90-talet. Sammanlagt rör det sig om drygt en kvarts miljon kronor som han kommit över. Den allra största delen av pengarna kommer från obligationer som han alltså åtalas för att ha stulit. Han ska helt enkelt ha hämtat ut obligationer värda omkring 200 000 kronor från ett skåp i kassavalvet på bankkontoret och tagit med dem hem. Sen ska han ha tagit ut vinster för 30 000 kronor för obligationerna. Det hela avslöjades när ägaren avled. Det var nämligen vid bouppteckningen som det kom fram att obligationerna fattades i dödsboet. Enligt åklagaren rör det sig om grov stöld eftersom det rör sig om så mycket pengar och eftersom mannen varit anställd på banken när han tog obligatinerna. Men mannen åtalas också för fler brott som han skall ha begått under sin tid på banken. Bland annat skall han ha själv ha tagit hand om vinsterna från fler pensionärsresor banken ordnat. Pensionärerna satte in pengar på ett konto och åkte sen på resor runt om i Europa. Men bankens vinst på resorna tog mannen själv hand om. Det rör det sig inte om några större summor. Det handlar om mellan fem och knappt tio tusen kronor per resa. Men också här anser åklagaren att att just det faktum att han missbrukade en ansvarsfull ställning i banken gör att brottet bör betecknas som grov förskingring. Den sista åtalspunkten handlar om enbart förskingring. Här handlar det om så lite som 1 200 kronor som mannen fört över från banken till sitt eget konto. Den åtalade mannen själv förnekar att han begått något brott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".