Mer dialog kunde förhindrat cancer

- Om landstingspolitikerna bara hade pratat med folket på sjukvårdsgolvet hade bristerna inom länets cancersjukvård kunnat åtgärdas snabbare.

Det säger kristdemokratiska landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd.

Den senaste tiden har länets cancervård stått högt upp på mediernas agendor. Men Lisbeth Rydefjärd tycker att det är fel ställe att diskutera på. Hon saknar en dialog mellan politikerna, läkarna och sjukvårdspersonalen.

- Vi har inte den arenan idag.

- Det är olyckligt att föra en dialog i media, den ska föras nere på verkstadsgolvet tillsammans med professionen, för att tala om olika problem som kan uppkomma, säger Rydefjärd.

I samband med sitt budgetförslag för oppositionen fram vikten av att samtala med vårdpersonalen. Men centerpartistiska landstingsrådet Evert Wirfelt håller inte med om att det saknas en dialog.

- Jag tycker inte att vi pratar för lite med de som jobbar i vården, men att tala med 10 000 anställda är inte heller det lättaste.

- Det systemet vi har valt innebär att politiker inte ska peta för mycket i vården, säger Wirfelt.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".