Fler jobb- men ingen minskad arbetslöshet

Det blir 1000 fler jobb i Jönköpings län nästa år. Men trots det minskar inte arbetslösheten.

Det spår länsarbetsnämnden i sin sysselsättningsprognos som presenterades idag.

- Vi har många som flyttar hit nu, säger Pia Gustavsson, som är länsarbetsdiektör i Jönköpings län.

Och den här inflyttningen sker samtidigt som det blir fler jobbtillfällen. Men inte tillräckligt många sådana.

Det blir ett nollsummespel enligt sysselsättningsprognosen. 1000 fler arbetstillfällen men också 1000 fler som ska ut på arbetsmarkanden, med andra ord.

Prognosen som presneteras idag visar enligt länsarbetsnämnden att de flesta branscher ser ett rekryteringsbehov det närmaste året. Det mesta i prognosen pekar uppåt, vilket gör att på lite längre sikt väntas arbetslösheten sjunka något.

Flest jobb väntas behövas inom byggbranchen; snickare, målare och murare för att nämna några yrkesgrupper. Där är behovet i stort sett lika över hela länet. Inom industrin förväntas däremot runt 700 jobb försvinna. Det beror främst på rationaliseringar och effektiviserng.

Jönköpingsregionen är generellt sett den starkaste regionen i länet där exempelvis handeln går mycket bra och där man är i behov av att anställda.

I Gnosjö har trenden vänt sedan förra årets prognos, där har man minskat arbetslösen och ligger nu på den lägsta arbetslösheten i länet igen.

Arbetslösheten i Jönköpings län är den lägsta i landet och sysselsättningsgraden den högsta.

Ungdomsarbetslösheten är lägre än i övriga landet, och arbetslösa med utländsk bakgund minskar också. Men en grupp som däremot inte fått det lättare att få jobb är de funktionshindrade, säger Pia Gustavsson:

- När det är mycket att göra på företagen kan det vara så att de inte anser sig ha tid att anställa någon med sunktionshinder, och där måste vi bli bättre på att hjälpa till.

Ann-Sofie Karlman
ann-sofie.karlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".