Politikerna (nästan) eniga om allt i landstinget

Politikerna från de olika blocken i landstingets ledning är i stort sett överens om hur pengarna ska fördelas.

När majoriteten idag presentarade sitt budgetförslag var det mycket som gick att känna igen ifrån oppositionens förslag igår.

Enligt det socialdemokratiska landstingsrådet Lars Isaksson beror det på att politikerna för ovanlighetens skull i stort sett är eniga om var pengarna ska satsas.

- Vi är överens, vi har en samsyn, och det är bra för länets utveckling.

Oppositionen presenterade ju sitt budgetförslag på måndagen, och där fick cancervården extra pengar, och så ser även majoritetens budget på saken.

Så när landstingsfullmäktige sedan ska besluta om hur pengarna ska fördelas, verkar det som att cancervården kommer att få omkring tio miljoner extra, och att läkemedelsutvecklingen också ska få större medel att jobba med- omkring 30 miljoner ska satsas på den fronten.

Evert Wirfeldt, som är centerpartistiskt landstingsråd, berättar om hur satsningen finansieras.

- Vi har ju gjort en skattehöjning sedan tidigare, men trots det har vi skatter under riksgenomsnittet.

Politikerna verkar också överens om att landstingets ekonomi är bra just nu, bland de bästa i Sverige.

- Inget blir lidande av den här satsningen, säger Lars Isaksson.

Men åtminstone på en front är politikerna oense. Medan Isaksson och Wirfeldt framhåller sina partier som ledande i budgetarbetet, är kristdemokraten Lisbeth Rydefjärd inne på en annan linje.

- Visst, vi är överens, men min uppfattning är att oppositionen drivit igenom förslagen, och att socialdemokraterna och centerpartiet sedan godtagit det.

- Vi har satt agendan.

Så ser nog inte majoriteten på saken?

- Nej, självklart inte, säger Rydefjärd, och fortsätter:

- Det finns ändå vissa olikheter mellan oppositionen och majoriteten som jag tycker är väsentliga. Synen på alternativa vårdformer, till exempel.

Martin Eriksson
martin.eriskson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".