Ingelore Nilsson, Reftele. Foto: Anders Borg

Felaktig laseroperation förstörde synen

En felaktigt utförd laseroperation förstörde synen. Det hävdar 73-åriga Ingelore Nilsson i Reftele. I flera år har hon nu kämpat för att få rätt hos patientförsäkringen

Ingelore Nilsson har diabetes sedan länge och år 2000 behandlades hon vid tre tillfällen med laser på sjukhuset i Värnamo. Hon säjer att dom båda första operationerna gick bra, men efter den tredje blev allt plötsligt svart på höger öga.

Ingelore är övertygad om att ögat skadats av laserstrålen och hon anmälde läkaren för felbehandling till Ansvarsnämnden. Läkaren, som inte längre finns kvar på sjukhuset, hävdade att synen kan fortsätta att försämras även efter en korrekt utförd laseroperation och han friades. Flera läkare har behandlat Ingelore senare och dom anser att det är hennes grundsjukdom, alltså diabetesen, som gjort att synen blivit sämre och att behandlingarna med laser gjorts för att bevara den syn hon hade kvar.

Men Ingelore ger sej inte, utan hävdar bestämt att hon blivit felbehandlad. Och efter att ha fått avslag en gång, har hon på nytt överklagat till patientförsäkringen och kräver skadestånd. Närmast ska Patientskadenämnden yttra sej, innan ärendet avgörs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".